2012年6月2日土曜日

柿酢


昨年の秋に収穫した柿で酢を作りました。作り方は簡単で、完熟した柿を瓶に入れ、潰してかき混ぜて今頃まで放置すると酢の酸っぱい香りがしてきたら、布などで搾って完成。柿の実の表面に付着している天然酵母がすべての仕事をしてくれますので、私はただ待つだけ。酢は甘みがあってとても美味しいです。今年は柿酢でラッキョウを漬けてみました。どんな出来になるか楽しみです。
homemade persimmon vinegar:
Very very very easy to make.  Just harvest ripe persimmons and leave them in a jar after smashing the fruits.  The natural yeast on the surface of the fruits do all the work.  All you need to do is to wait for several months and squeeze the juice out when it starts to smell like vinegar.  Persimmon vinegar is very easy to make and very delicious!!  I used the vinegar to make pickles.

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